Skip links

Ozona ietekme uz svaigu olu glabāšanas laiku

Mūsdienu cilvēkam ir pieejami daudzi pārtikas produkti- gan augu valsts izcelsmes, gan dzīvnieku valsts izcelsmes, gan ne tik dabīgie, kuru ražošanas procesā tiek izmantotas dažādas pārtikas piedevas, konservanti un citas sintētiskas vielas. Mūsdienās ļoti liela loma ir ne tikai pārtikas produkta garšai, uzturvērtībai un citiem rādītājiem, bet arī kvalitātei, tāpēc daudz tiek domāts par dažādām pārtikas produktu apstrādāšanas iespējām. Pārtikas produktu apstrādāšanas veidu izvēlās atkarībā no produkta, tā īpašībām un mikroorganismiem vai īpašībām, ko vēlas inaktivēt vai reducēt.

Olas ir viens no dzīvnieku valsts izcelsmes produktiem, ko ietiecams lietot katru dienu, jo to sastāvā ir daudz dažādu minerālvielu un mikroelementu, kā arī tās uzturvērtība ir diezgan augsta, tomēr neapstrādātas olas ir arī liels drauds cilvēka veselībai, jo uz tām var atrasties dažādi mikroorganismi, kas var kaitēt veselībai, tāpēc mūsdienās tiek pielietoti daudzi apstrādes veidi, lai olas padarītu drošas lietošanai uzturā.

Populārākie olu apstrādāšanas veidi ir to mazgāšana, apstrādāšana ar ultravioleto starojumu, apstrādāšana ar ultraskaņu, kā arī ozonēšana, kā iedarbība sīkāk tika papētīta šajā darbā.

Kursa darba mērķis ir pētīt ozona ietekmi uz olu mikrofloru.

Darba uzdevumi ir:
  1. Noteikt olu virsmas mikrofloru;
  2. Noteikt olu masas mikrofloru;
  3. Noteikt un izvērtēt optimālo olu apstrādes veidu un ozona koncentrāciju.

LLU PTF 3.kursa studente Jurita Virza; Prof., Dr.sc.ing. Līga Skudra, LLU, PTF, PT katedras profesore 30.05.2012.