Skip links

Kautuves apstrāde ar ozonu

Mikrobiālais piesārņojums ir viens no galvenajiem apdraudējuma veidiem gaļas apritē. Mikroorganismi, nokļūstot uz gaļas virsmas vai tās virsējā slānī, vairojas un vielmaiņas procesos var radīt toksīnus. Gan mikroorganismi, gan to izdalītie toksīni var kļūt par cilvēku saindēšanās vai slimības iemeslu.

Gaļas mikrobioloģiskais piesārņojuma ceļš, kas notiek pēc kaušanas, tiek dēvēts par eksogēno, jo mikroorganismi tajā iekļūst no apkārtējās vides. Svaigas gaļas ķīmiskais sastāvs, skābeklis, brīvais ūdens, ogļhidrāti, olbaltumvielas, fermenti u. c. faktori veicina mikroorganismu augšanu uz tās virsmas.

Liela nozīme mikrobioloģiski kvalitatīvas gaļas ieguvē ir tīrām un atbilstoši iekārtotām gaļas ražošanas un tirdzniecības vietām. Virsmas, kas nonāk saskarē ar gaļu, jāuztur labā higiēniskā stāvoklī, tām jābūt viegli tīrāmām un dezinficējamām. Jāizmanto gludi, mazgājami, pret koroziju izturīgi un netoksiski materiāli. Visām virsmām, kas nonāk saskarē ar pārtiku, jābūt tādas konstrukcijas, lai gaļu pasargātu no piesārņošanās ar toksiskām vielām, smakām.

Lai uzlabotu cūku kautķermeņu mikrobioloģisko kvalitāti pēc atdzesēšanas, dzesēšanas kamera tiek piepildīta ar ozona – gaisa maisījumu. Ozons, kā spēcīgs baktericīds, iedarbojas uz baktērijām un vīrusiem, kas atrodas aukstuma kameras gaisā, uz virsmām un kautķermeņiem. Nepieciešams spēcīgs ozonators, lai nodrošinātu nepieciešamo ozona koncentrāciju.

Kautuves mikrobioloģiskajā apstrādē ar ozonu tiek izmantots ozona ģenerators OZ-NR-20-900, kurš spēj saražot ozona gaisa maisījumu ar 20 gramiem ozona stundā. Ģenerators apstrādā 900 kubikmetrus gaisa stundā.

Ozonēšanas rezultātā tiek samazināts baktēriju skaits uz kautķermeņiem, kas uzlabo gaļas kvalitāti un palielina realizācijas laiku.

Papildus gaļas apstrādei, tiek dezinficētas dzesēšanas kamera no ķimikāliju paliekām pēc mazgāšanas.

Ozona ģeneratoru var izmantot ceha, citu palīgtelpu un transporta apstrādei pret baktērijām, vīrusiem un smakām.

Gaļas piesārņošanās ar mikroorganismiem var notikt arī gaļas transportēšanas, uzglabāšanas, sadalīšanas un tirgošanas laikā. Gaļas liemeņi jāpārvadā ar speciāliem transportlīdzekļiem. Lai novērstu piesārņojuma risku no laika apstākļu ietekmes un lai nepiekļūtu insekti un putekļi, šī transportlīdzekļa izmantošana citiem mērķiem ir aizliegta. Transportlīdzekļu iekšējām virsmām jābūt izgatavotām no ūdensnecaurlaidīga, nerūsējoša, netoksiska, mazgājama un dezinficējama materiāla. Pēc izkraušanas transportlīdzekļi jāmazgā ar ūdeni un mazgāšanas līdzekļiem, jādezinficē ar pārtikas rūpniecībā atļautiem dezinfekcijas līdzekļiem. Saldēta gaļa jātransportē ar refrižeratortransportu –18 oC vai zemākā temperatūrā; transportēšanas laikā pieļaujama īslaicīga temperatūras paaugstināšanās, bet ne vairāk kā par 3 oC.